Öppet brev till Sudans ambassad i Sverige Steningsdomen mot Layla Ibrahim Issa i Sudan måste stoppas!

Herr ambassadör,

Vi är djupt oroade över den andra avgivna steningsdomen mot en 23-årig kvinna, Layla Ibrahim Issa. Hon har en sex-månaders baby och har rapporterats vara inspärrad i Omdurman.

Layla Ibrahim Issa dömdes till döden genom stening för ”äktenskapsbrott” den 10 juli 2012 i Khartoum. Domstolen leds av domaren Imad Shamoun och Layla Ibrahim Issa hade inte tillgång till en advokat.

Det här är andra fallet på kort tid som en dom om stening har fallit i Sudan. Den senaste rapporten kommer efter nyheten om frisläppandet av Intisar Sharif Abdallah vars steningsdom orsakade internationell upprördhet och protester. Slutligen blev domen återtagen som ett resultat av opinionstrycket och Intisar frigivas.

Herr ambassadör, Amnesty international och Human Rigths Watch har fördömt steningsdomen. Vi vill att ni framför vår, dvs. barnrättsaktivisters och människorättsaktivisters, djupa oro och ilska över denna avskyvärda och genuint barbariska dom till er regering i Sudan och även till domstolen som har utfärdat domen.

Domen ska omedelbart upphävas och Layla Ibrahim Issa ska genast friges tillsammans med sin lilla bebis. Hon ska omedelbart tas om hand både psykiskt och kroppsligt.

Vi meddelar er härmed att vi har kontaktat berörda internationella myndigheter och att vi kommer att fortsätta vår kamp för Layla Ibrahim Issas frigivande. Vi vill även att ni ska framföra vår djupa oro över kvinnors och barns rättslöshet i Sudan.

 

Riksförbundet Barnen Först

ordf.Karim Shamohammadi

Stockholm 2012-08-07