Agera mot exploateringen av barn!

1a maj är en symbol för solidaritet, frihet och jämlikhetssträvan. Arbetarna går ut på gatorna över hela världen för att protestera mot förtryck, fattigdom, hemlöshet och arbetslöshet. De protesterar mot det ojämlika samhället som skapar all orättvisor och eländen. Arbetarnas krav på denna dag är bl.a. att barnarbetet förbjuds överallt och att de omänskliga förhållandena som barn utsätts för upphör.

I dagens värld finns miljoner barnarbetare som lever under slavliknande förhållanden. Barnarbete förekommer på fabriker och verkstäder i masskala. Enligt FN-statistik arbetar 246 miljoner barn varav 73 miljoner är under tio år. Drygt en miljon barn arbetar i gruvorna under fruktansvärda förhållanden. 22 000 barn förolyckas årligen på omänskliga arbetsplatser.

De svåra arbeten som barn sätts i är en skam för det mänskliga samhället eftersom samhället är ansvarigt för barns ekonomiska välfärd, trygghet och välbefinnande. På den internationella arbetardagen väcker vi åtal mot det ekonomiska system som utsätter barn för den brutala exploateringen. Barn måste räddas från grymhetens och girighetens klor.

Förbud mot barnarbete i hela världen ska vara en grundläggande paroll på första maj! Genomförandet av detta förbud är en viktig uppgift för arbetarrörelsen och de progressiva och frihetsälskande människorna, en uppgift för de som kämpar för frihet och jämlikhet.

 

Förbjud barnarbetet!

Länge leve första maj!

2012-04-20